Reisverslag Zuid Afrika rondreis
'De Wereld in één Land'
6 t/m 23 december 2007
 
   

DAG 17

     
1e dag 6 december
2e dag 7 december
3e dag 8 december
4e dag 9 december
5e dag 10 december
6e dag 11 december
7e dag 12 december
8e dag 13 december
9e dag 14 december
10e dag 15 december
11e dag 16 december
12e dag 17 december
13e dag 18 december
14e dag 19 december
15e dag 20 december
16e dag 21 december
17e dag 22 december
 


 

Laatste dag. Ik heb oor- en keelpijn. Heb ik me och weer beet laten nemen door de airco. Of was het de snipverkouden Zuidafrikaanse in de terreinwagen door het Krugerpark die zich regelmatig naar ons wendde om als hulpgids te fungeren? Hopelijk gaat de vliegtuigairco niet extra storen.

We rijden richting Pretoria en township Soweto. De streek waar we nu rijden is een stuk welvarender dan elders. Je ziet het o.a. aan de duurdere autos. Ook gaat men veel beter gekleed. Maar toch zie je ook weer woonkrotten. Hier vindt trouwens momenteel op de autoweg hetzelfde plaats als bij ons op de zwarte zaterdag rondom 1 augustus. Met allerlei troep overladen auto's reizen emigranten naar het thuisland voor een zomervakantie.

Pretotia blijkt een grote moderne stad met een aantal wolkenkrabbers. De buitenwijken stralen rijkdom uit met kasten van huizen. We bezoeken hier het parlamentsgebouw met ervoor een mooi park waar diverse families huwelijksfoto's aan het maken zijn. Men is uitgedost in allerlei kleuren. Voor ons loopt een groep met kinderen in Zulu klederdracht. Leuk om te zien.
Bij de bus stopt een SUV. Het blijkt 'Bertus se moeder' met 'Bertus se Toyoya'. Zijn moeder komt de bagage en wat andere spullen van hem halen. "Mag ik even voorstellen.. dit is mijn moeder." "Je moeder?? Je zuster zal je bedoelen." Wat een jonge vrouw nog. Even gezellig gebabbeld en weg was ze weer.

Hierna bekijken we het Voortrekkersmonument, een ode aan de blanke pioniers. Beslist interesant maar we kregen er in vergelijk met vorige dagen allemaal wel erg veel tijd voor. Maar ja, ons toestel richting Nederland zou dan ook pas rondom middernacht vertrekken.  

Als laatste bezoeken we met een zwarte vrouwelijke gids het township Soweto. Ze vertelt over de invoering en de afschaffing van de Apartheid en over de vooruitgang die men heeft geboekt sinds de afschaffing in 1994. We zien er nog veel krotten maar ook betere huisvesting. Ze beroept zich er op dat 95% tegenwoordig stromend water en electriciteit heeft. Het bezochte township bij Port Elisabeth was véél armoediger. Wat in Soweto vooral opvalt zijn de dikke BMW's, Volvo's, Toyota SUV's  en dan vooral bereden door yuppies. De bassen van de luidsprekers dreunen soms honderden meters ver. Dit  is dus duidelijk geen armoede meer. De groep maakt foto's van het oude huis van Nelson Mandela en Bisschop Tutu. We bezoeken het Apartheidsmuseum en een gedenkmonument. (zie een mooie fotosessie van W. Nailer over Johannesburgh, het Apartheidsmuseum en Soweto)
 

KLIK HIER VOOR DAG 17 DEEL 2 EN SLOT