Reisverslag Zuid Afrika rondreis
'De Wereld in één Land'
6 t/m 23 december 2007
 
   

DAG 12

     
1e dag 6 december
2e dag 7 december
3e dag 8 december
4e dag 9 december
5e dag 10 december
6e dag 11 december
7e dag 12 december
8e dag 13 december
9e dag 14 december
10e dag 15 december
11e dag 16 december
12e dag 17 december
13e dag 18 december
14e dag 19 december
15e dag 20 december
16e dag 21 december
17e dag 22 december


 

  


 

 


De groep heeft unaniem besloten om vandaag optioneel het Hluhluwe Umfolozi park te bezoeken. 2,5 uur o.l.v. een gids-chauffeur met terreinwagens door een groen, heuvelachtig en struikachtig gebied. We zien  zebra's, 3 giraffen, een paar wrattenzwijnen, impala's, neushoorns, een olifant en verschillende vreemde vogels. Het was een interessante tocht maar toch denk ik dat je voor het échte spectaculaire werk in landen zoals Kenia moet zijn.

Na
het Hluhluwe Umfolozi park gaan we richting Swaziland. De pascontrole bij de grensovergang gaat nog echt op de oude tour. In de rij staan in douanehuisjes en twee keer stempelen. Bertus adviseert ons een vriendelijk gezicht op te zetten. (??!)  Door het land rijdend vertelt Bertus over de andere cultuur, de armoede, aids, enz. In dit land schijnt 50% van de bevolking aids te hebben. Internet zegt 38,4%  maar dan nóg! Kan je je zoiets voorstellen? Volgens Bertus wordt vreemd gaan hier dan ook veel minder veroordeeld door de partner dan in onze cultuur. De huizen die we onderweg zien zijn veelal ronde hutten met strooien dak zonder stromend water of electriciteit. Armoe troef hier.

In de namiddag bezoeken we een prullaria-markt langs de doorgaande weg. Golfplaten krotjes als marktkraampjes op rode vochtige kleibodem. Houtsnijwerk, doeken, armbandjes, olifantjes enz. enz. Je kent het wel. Opdringerige vrouwen die ons allemaal wat aan willen praten. Ik ben er snel doorheen gelopen. Dit hoeft voor mij dus écht niet. Tot overmaat van ramp begon het ook nog te regenen. Billy, de buschauffeur zal later flink werk hebben gehad om de bus weer schoon te krijgen.

De accomodatie voor vannacht is de Hawane Village Lodge. Een echte backpackerlodge. Afrikaanse hutten met strooien daken, grappig interieur maar povere sanitaire voorzieningen. Op het eerste gezicht zag het er best leuk uit. OK, de spinnen in bad daargelaten. Ik voelde me welliswaar niet direct geroepen om hiér onder de douche te gaan maar wassen c.q. scheren met warm water aan de wasbak was toch wel de bedoeling. Jammer dan, het water was lauw tot koud. Kijk ook naar de foto van kraan van de wasbak. Kostelijk! Gemaakt van een stukje koperen leiding. Leuk als het werkt maar die van ons trilde gevaarlijk.

In diverse hutten lagen overal hoopjes zaagsel. Boktor? Houtworm? Ik betwijfel of die hutten een lang leven beschoren zijn. Heb je trouwens de Swazilandse kerstboom bij de receptie gezien? :-))

Voordat we horizontaal gingen, namen we nog een afzakkertje in de -eigenlijk best wel- gezellige bar
. Het onvermijdelijke moest echter weer gebeuren: pats... stroomuitval. Nu was er echter geen personeel die met kaarsen en olielampen kwam aanhollen. Niet één kaars of olielamp in huis !!!  Met eigen penlite zaklantarentjes, of met een aansteker en hulp van enkele bedienden die net nog niet naar huis waren, hebben we in het stikkedonker en...erger nog... in de stromende regen met moeite onze hut terug weten te vinden. Kleren waren drijfnat. 's Morgens bleken bijna alle hutten gelekt te hebben. Bij de een op het bed, bij een ander op de kleren enz. Bij iemand zelfs op electronische spullen. Wij hadden geluk, Bij ons lag alleen een flinke plas bij de deur.

Veel tekst en foto's vandaag... Ja, zo'n belevenis moet je toch even kwijt, nietwaar?;-)