Reisverslag Zuid Afrika rondreis
'De Wereld in één Land'
6 t/m 23 december 2007
 
   

DAG 13

     
1e dag 6 december
2e dag 7 december
3e dag 8 december
4e dag 9 december
5e dag 10 december
6e dag 11 december
7e dag 12 december
8e dag 13 december
9e dag 14 december
10e dag 15 december
11e dag 16 december
12e dag 17 december
13e dag 18 december
14e dag 19 december
15e dag 20 december
16e dag 21 december
17e dag 22 december 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Na een eenvoudig ontbijt vervolgen we onze weg door Swaziland. We zien een groen, vriendelijk en veelal heuvelachtig tot bergachtig landschap. Het weer speelt niet mee. Bewolkt, regenachtig en maar 17 graden. Eergisteren was het nog 30 graden. In Nederland blijkt het -3 te zijn dus niet klagen.

Wij rijden langs de Maguga dam en gaan kijken of we een 'bakkie koffie' kunnen drinken in een restaurant-bar en infocentrum gerund door een Nederlandse. Is het open zo vroeg in de morgen? Eigenlijk nog niet maar men maakt open voor ons.

Mensen langs de weg zwaaien graag naar de bus. Billy de buschauffeur moet van tijd tot tijd uitwijken om geen koe of geit onder de wielen te krijgen. Hij claxoneert het liefst op het moment als hij langs het beest scheert... Alsof hij wilt zeggen: scheer je weg en blijf weg:-)

Direct achter de grens weer in Zuid Afrika bezoeken we een Zulu cultuurpark. We zitten in de provincie KwaZulu-Natal waar Durban trouwens ook deel van uit maakt. (lees ik op Internet) Een zulugids (klik voor een foto van haar) legt de gebruiken in een woonhut uit. Even worden de mannen van de vrouwen gescheiden en moeten we naar een achterafje waar een Zulu jongeling zijn geslachtsdeel toont waar hij een ronde dop vanaf schroeft. De fototoestellen blijven wijselijk in het hoesje of broekzak. Een interessant artikel over de Zulucultuur vind je HIER.

Hierna krijgen we een folkloristisch optreden van een kleurrijke zang- en dansgroep. Het is weer goed voor een hoop foto's. Ze bieden ook dvd's en cd's aan. Na bestudering van de bijgaande tekst op de binnenkant van de hoes blijkt het hier om de 'Matsamo culturele groep' te gaan en zitten we dus in het 'Matsamo Cultural Park'. Ze hebben een goed opgezette en informatieve website waar veel over Matsamo en hun Swazi cultuur te leren valt. Het URL is www.matsamo.com.

Onze eindbestemming is het Sanbonani Resort Hotel nabij Hazyview maar eerst gaan we een poosje winkelen in de Riverside mall  nabij de stad Nelspruit. Dit is de hoofdstad van de provindie Mpumalanga. (Via Google leer je nog eens wat;-)  Het blijkt een grote gezellige mall in kerstsfeer waar we een cd van Juanita du Plessis kopen. (Hier via YouTube een van haar nummers Bly By My wat regelmatig in de bus te horen was) Bertus is "helemaal gek van dat wijf". Ze wordt in de bus dan ook regelmatig gedraaid.

Uiteindelijk rijden we via Hazyview de de eindbestemming waar we
voor 4 dagen  inkwartieren in hotel Sanbonani. Hier treft reisleider Bertus zijn vader, ook reisleider bij OAD en ook hij heeft een groep Nederlanders bij zich. Op de foto drukt Bertus met big smile het in de bus reeds besproken 'broekschijtertje' tegen zich aan. Dit is een halfzusje van hem en ondanks de term broekschijtertje is hij er net zo gek mee als zijn vader.