DEEL 2: en hoe het verder gaat.

 Klik HIER om mee te diskussieren over dit onderwerp in het website-forum

KLIK OP MIJ EN LEES OVER ALLEN CARR DIE BEWIJST HOE GEMAKKELIJK STOPPEN MET ROKEN IS!

4 December 2003:
Het besluit om te stoppen werd natuurlijk grotendeels gevoed door de plotselinge zware astmatische aanvallen`en een periode van 7 tot 10 dagen waarin roken bepaald geen genoegen bracht. Na de behandelingen in Spanje had ik vandaag dan de langverwachte eerste afspraak met de longarts in Nederland. Eigenlijk een longarts in opleiding want de longarts zelf had een dusdanige wachtlijst dat ik op hém nog een maand langer zou hebben moeten wachten. Eerst een inleidend gesprek, wat vragen en dan de röntgenfotos bekijken die reeds tijdens mijn verblijf in Spanje waren gemaakt. De arts keek er niet vrolijk bij en wees direct op ontstoken bronchien en meer wat zowel bronchitis, astma als ook lichte longemfyseem zou kunnen inhouden. Op dat laatste zit ik natuurlijk al helemaal niet te wachten. "Maar röntgenfotos zijn een momentopname, we zijn inmiddels 2,5 maand verder en de echte waarheid kan pas via nieuwe fotos en allerlei testen aan het licht worden gebracht. Gaat u dus eerst maar eens de uitgebreide longtest doen, bloed prikken, ECG laten maken, opnieuw röntgensfotos, dan een allergietest..." en zo streepte de arts nog het een en ander aan. "En dan zien we u op 21 januari weer terug." Dat is dus 7 weken later. Als je in Spanje het ziekenhuis belt, zegt men: sorry meneer, dan kan vanmorgen echt niet meer... komt u vanmiddag of morgenvroeg maar. Maar goed, dat is weer een ander onderwerp.

De longfunctieafdeling:
Je bent deze paginas aan het lezen o.a. omdat het onderwerp 'stoppen met roken' je interesse heeft. Laat ik daarom niet te uitgebreid doorgaan met mijn eigen astma-perikelen maar terugkeren tot het hoofdonderwerp. Alhoewel.. ik begin natuurlijk niet voor niets over die longafdeling in het ziekenhuis want dat heeft uiteraard zeer veel met roken te maken:
Heb je problemen om van het roken af te komen? Stap dan gewoon eens het ziekenhuis binnen, vraag naar de afdeling longziektes en ga daar een half uur in de wachtkamer zitten. Luister en bekijk vooral ook de mensen die hier wachten. Klamp dan eventueel ook nog eens een verpleger/verpleegster aan en vraag wat de hoofdreden is van al dat gehijg en gehoest in de wachtkamer.... je mag één keer raden!! Volgens mij helpt dit nog beter dan pleisters, kaugum enz. Je wordt er echt stil van als je op zo'n afdeling zit.
OK, ik geef toe, als je eenmaal een poosje gestopt bent met roken ga je dingen anders zien. Het nicotineduiveltje heeft inmiddels verzwakte invloed en je laat je niet meer de wet door hem voorschrijven. Maar ondanks dat, bezoek eens zo'n afdeling en je staat versteld!!

Ventolin:
Ventolin is een goedje wat tijdelijk maar snel de luchtwegen ruimer maakt en ik via een inhalor tot me neem. Dus hard zuigen tot diep in de longen. Ik gebruikte het al 2 jaar nadat een sportarts lichte bronchitis had geconstateerd. Soms maanden lang niet en dan plots greep ik er weer naar. Sinds september, toen de luchtwegen een enorme deuk opliepen ben ik Ventolin dagelijks meerdere malen gaan gebruiken. Gaan we reclame maken voor Ventolin? Neuhh, dat niet maar het spul helpt mij prima en ach...op een privé website is reclame erg relatief, nietwaar?
In elk geval, de wachttijden in de zorg swingen de pan uit. Algemeen bekend. Maar als je eenmaal met je ponskaartje door het ziekenhuis holt, kan men best effectief te werk gaan. Ik zat vlak na het gesprek met de longarst n.l. al in de stoel voor de diverse longtesten. Eerst aan het apparaat de longen uit je lijf blazen mindels diverse oefeningen zonder iets en daarna hetzelfde na twee pufjes Ventolin tot je genomen te hebben. Mijn prestaties waren na Ventolin 15% beter en dat zou opmerkelijk zijn. Nou ja, we zien wel wat de arts er van vind bij de volgende controle. Verdere tests zoals allergietest gaat op 30 december gebeuren. 

Dit was 4 december. Tot de volgende keer. Wanneer? Weet ik niet. Gewoon even binnenlopen en datums vergelijken. Tenminste als het je aan het hart... ik bedoel de longen gaat. Want sitebezoekers die geinsteresseerd zijn in mijn wel en wee op deze paginas, kunnen slechts familie, vrienden, kennissen en lotgenoten zijn. En zo niet.. leuk dat je ook even langs bent gekomen en mocht je iets hebben aan mijn rookverslagen? Laat het dan even weten in het gastenboek. Altijd leuk om te weten of er iemand 'in de zaal zit'. Wil de meediskussieren? Plaats dan je reactie in het websiteforum.  BTW: ik vond nog een leerzame site over 'Stopen met roken'. Goede recht voor de raap info over wat het lichaam zoal ervaart tijdens het roken en tijdens het stopproces. Klik op 
 
en klik op de site zelf weer op hetzelfde.

6 december 2003:
Goede middag, daar zijn we weer. Ja ja, nog altijd rookvrij. 81 dagen nu. Het valt me op dat altijd in de vroege middag plots de drang naar een cigaret komt. Even dat knagende gevoel maar het ebt ook weer snel weg. Gelukkig maar want het komt per dag nog verschillende keren terug. Ik zoek momenteel weer nieuwe sites over stoppen met roken. Er over blijven lezen helpt me de motivatie te vergroten om er nooit meer aan te beginnen. Ik vind http://www.ikstop.nl/ een heel interessante. Grappig, ik lees net : "Bouw een website over stoppen met roken, heeft bij mijzelf ook geholpen.". 

Wil je vaker terugkomen om te lezen? Zet deze pagina dan in de favorieten van je browser. 
Add to favorites. Click here!  
14 december 2003:
Een memorabele dag. 'We got 'm' zei de woordvoerder emotioneel op TV en ik doel uiteraard op de vangst van Sadam Hoesein. Over roken gesproken, ik denk dat die toch een zware pijp aan het roken komt;-) Ik zit hier al typend te snoepen want het lichaam wilt wat te doen hebben. Of ik aankom?? Tja, wat moet ik dan? Weer gaan roken? Ik heb deze week twee keer geprobeerd om op de club te sporten maar ik was na 10 minuten al uitgeblust. De astma zat me danig in de weg. Zodra ik inspanning lever, moet ik licht hoesten en daardoor verkrampt de luchtpijp. Gevolg: veel te weinig lucht om te sporten. Ook de Ventolin helpt dan nauwelijks of niet. Er stond een snijdende koude wind en die blijkt voor astmapatienten funest te zijn. Dat weet ik dus voor de volgende keer. Moet ik blijven puffen tot het volgende doktersbezoek??
Omdat ik zolang moet wachten op afspraken in het ziekenhuis, ben ik op Internet eens intensiever gaan lezen over geneesmiddelen voor de luchtwegen. Seretide blijkt een ontstekingsremmer en luchwegenverwijderaar in één. Je moet het dagelijks 2 keer inhaleren ook als je nergens last van hebt. Ik had zo'n Seretide diskus nog liggen die de arts me in mei j.l. had voorgeschreven. Van de 60 doses zaten er nog 50 in. Goed voor 25 dagen. Ik gebruik het nu 5 dagen en verdraaid.. ik heb de hele dag lucht, kan prima slapen en het sporten vanmorgen ging PRIMA! In Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Via Internet en bepaalde landen (Spanje bijv.) echter vrij verkrijgbaar. Klik op de afbeelding en je gaat naar de Seretide site ergens in Nieuw Zeeland. Echter even 'Googelen' met trefwoord Seretide en je vindt diverse sites met allerlei info over dit medicament. 

ROKERSPLEK.....pfffff

16 december 2003 (precies 3 maanden rookvrij):
Mijn goede internetvriend Willem schreef zojuist een stukje in het Forum van mijn website (http://donesteban.write2me.nl/) en gaf me toestemming om deze foto te plaatsen die hij me had gestuurd. Dit is vanaf 1 januari a.s. zijn rokersplek. Inderdaad, een bushaltehokje op straat. Optimale ventilatie en je wordt er niet nat. Klein minpuntje: verwarming ontbreekt... Het wordt op zijn werk 'de laatste halte' genoemd. Willem schrijft: "er stopt nooit een bus maar dat de route kankerpaviljoen gaat is bekend."
Moet ik nu in mijn vuistje lachen dat ik 3 maanden geleden 'de pijp aan Maarten' gegeven heb? In mijn vuistje lachen omdat de hetze tegen rokers -een hetze die alsmaar erger blijkt te worden- mijn pakkie an niet meer is? Nee, ik lach helemaal niet want dik 40 jaar roken en 3 maanden niet meer, wil niet zeggen dat ik nu plots antiroker bent geworden. Als de dokter mij zou vertellen dat ik nog maar 3 maanden te leven zou hebben, was het eerste wat ik deed een cigaret opsteken!! 

 

19 januari 2004:
Ingezonden door Mari van Oorschot, exroker:

Over de Tabakswet

Op rigoureuze wijze kwam er op 2 september 2003 na ruim 40 jaar een einde aan mijn rokersbestaan. Was het nou net te laat? Of was het net op tijd?

Nu ik geleidelijk mijn werkzaamheden hervat word ik sinds 1 januari elke morgen aan de hoofdingang van het Reinaerdepand geconfronteerd met de echte diehards, mijn vroegere collega’s uit de rokersruimte. Sinds 1 januari bestaat die ruimte als zodanig niet meer, en moeten de rokers hun (on)heil buitenshuis zien te halen.

Nou is me al enige keren gesuggereerd dat ik mij daar iedere keer loop te verkneukelen wanneer ik hen passeer. Niets is echter minder waar! Ik ben eerder geneigd me uit solidariteit bij hen aan te sluiten. Niet vanwege het roken – want dat zal ik niet meer doen – maar vanwege de sfeer die er de laatste weken is ontstaan rond de invoering, uitvoering en handhaving van de Tabakswet.

Als er ooit in korte tijd een groep paria’s is gevormd, dan is het wel de rokersgroep. Uitgesloten, uitgestoten, bespuugd, verguisd en gecriminaliseerd. Slechts weinigen zullen nog het hartinfarct halen, omdat ze al lang voor die tijd bezweken zijn aan de longontsteking die zij in de fietsenstalling noodgedwongen hebben opgelopen.

Wat mij stoort is de geestdrift en het enthousiasme waarmee overheid, werkgevers en niet-rokers, toegejuicht door Stivoro en andere gezondheidsmaffia, zich aan de vervolging hebben gezet. Zeker een overheid, die zich aan de andere kant laat financieren door de tabaksaccijns, heeft daarbij boter op het hoofd.

Als er even nauwgezet de hand zou worden gehouden aan andere wetten in dit land zoals de Wegenverkeerswet (fietsen zonder achterlicht, bijv.) of de ARBO-wet (eisen aan de werkplek) dan zou dit land er heel anders uitzien.

Je hoeft nog maar een peuk op het trottoir te werpen en je wordt besprongen door een agent en met een boete van 46 euro heengezonden. Als je je potdomme aan de grenzen van dit land meldt met 30 bolletjes heroďne in je darmen word je zonder boete heengezonden, omdat justitie voor dat soort criminaliteit geen tijd heeft!

Drie dagen per jaar begeef ik mij naar Brabant teneinde daar Carnaval te vieren: ooit door iemand omschreven als “het omdraaien van alle waarden”. Nou, in dit land is het tegenwoordig 362 dagen per jaar Carnaval!

ALAAF!!

6 mei 2004:
Een hele poos geleden dat ik hier iets geschreven heb. Is het onderwerp niet interessant meer voor me? Om je de waarheid te vertellen: de drang om het over roken te hebben slijt inderdaad naarmate de drang om naar een sigaret te grijpen ook slijt. Kortom, ik rook nog altijd niet maar praat er ook steeds minder over. Over 10 dagen zal ik precies 8 maanden geen peuk meer hebben gerookt. Maar ik mis het van tijd tot tijd best nog wel hoor. Ik ben inmiddels zóver dat ik soms dagen niet meer aan roken denk en ook geen enkele hunkering meer voel. Maar dan plots komt weer dat gevoel van leegte en onrust. Op dat moment een sigaret opsteken en dat rot gevoel zal wellicht weg zijn. Maar wat zal ik me schuldig voelen. In één klap alle voordelen van het nietroken weer teniet gedaan. Want ik weet: slechts EEN sigaret zal me weer tot de verslaving brengen.

7 september 2004:
Het zijn 4 maanden en 1 dag sinds mijn vorige 'proza' over het niet meer roken. Wellicht dat deze pagina nog interessant is voor de nietroker in spé of hij/zij die pas gestopt is met roken maar ikzelf sluit bij deze het hoofdstuk roken af en zal er op mijn site niet meer over blijven uitwijden. Ik rook dus op 8 dagen na al een volledig jaar niet meer.
Dus ik voel me pieplekker nu? NEE dus want regelmatig denk ik nog aan dat lekkere sigaretje, vooral na het eten of tijdens een drankje. Mijn vrouw die 2 maanden later stopte, heeft al maanden nergens meer last van. Benevens de aangekomen kilo's dan. Wat is de wereld oneerlijk verdeeld!! ;-))

Klik HIER om mee te diskussieren over dit onderwerp in het website-forum