STOPPEN MET ROKEN

Zie onderstaand hoe lang inmiddels:

Click HERE to read the English version 


Klik HIER voor: Ik ben gestopt met roken DEEL 2: en hoe het verder gaat.


KLIK OP MIJ EN LEES OVER ALLEN CARR DIE BEWIJST HOE GEMAKKELIJK STOPPEN MET ROKEN IS!

Breedband-verbinding? Dan bekijk video 1 en video 2

  02-12-03. Stoppen met roken! Nog nooit was dit onderwerp zo hot als in 2003:
Meer dan 40 jaar was ik een stevige roker. Twee en een halve maand geleden op 16 september 2003 (mede vanwege een aandoening aan de luchtwegen) ben ik ermee gestopt en ik heb het er ronduit gezegd nog behoorlijk moeilijk mee. Ik heb op de 75ste rookvrije dag het plan opgevat om mijn website uit te breiden met een pagina die gaat over stoppen met roken. Wat het allemaal gaat worden, waar de pagina precies uit gaat bestaan ennuh.... of ik over een poos nog kan zeggen: ik rook niet meer... ik weet het niet. Alhoewel, ik heb er momenteel toch wel redelijk vertrouwen in dat roken voorlopig en misschien voor altijd verleden tijd is. En mocht ik weer zwak worden, heb ik hopelijk de tegenwoordigheid van geest om mezelf er te van kunnen overtuigen dat anno 2003 een waslijst argumenten bestaan, zo lang en zo irritant!!! dat hernieuwd gaan roken veel ergernis zal brengen.

   


Tenslotte is de rookverslaving hardnekkiger dan alcohol- of drugsverslaving:
Had mij afgelopen zomer voorspeld dat ik binnenkort een pagina aan mijn site zou toevoegen gewijd aan het stoppen met roken, dan had ik eens hartelijk gelachen en je voor gek verklaard. IK? Stoppen met roken? Een verstokte roker met de sigaret als grootste vriend. Ik die er al 40 jaar niet van af kan blijven? Een pakje en vaak meer per dag rokende? Neuhh. Ik wil eigenlijk best stoppen maar heb ik het er voor over om door een hel te moeten gaan? Tenslotte is rookverslaving hardnekkiger dan alcohol- of drugsverslaving. (las ik ergens)

Waarom deze 'stoppen met roken'-pagina:
Niet omdat ik het nu allemaal plotseling zou weten en de lezer wel eens even van het roken ga afhelpen. Zo werkt het toch niet. Ik zit zelf nota bene nog midden in het afkickproces. (niet meer op 31-12-03 maar goed.. lees verder:-) Misschien echter dat deze pagina het mes van twee kanten laat snijden en het ook voor mezelf  een extra stimulans is om sterk te blijven. Tenslotte heb ik na twee en een halve maand nog iedere dag momenten dat ik naar de sigaret zou willen grijpen. 
Vooral in de s
upermoeilijke beginperiode zocht ik ook steun op Internet. Flink 'Googelen' met trefzin 'stoppen met roken' bijvoorbeeld. Ik vond allerlei sites. Ik wilde vooral lezen over ervaringen van anderen. En dan geen uitspraken in de trant van: flink wezen, doorzetten, je kunt het enz. Daar had ik al een emmer vol van. En al helemaal geen uitspraken zoals: het valt me eigenlijk best mee.... Nee, ik wilde de bevestiging lezen dat ook andere mensen bijna gek werden. Een bevestiging van het feit dat de afkickverschijnselen een enorme impact kunnen hebben op je dagelijks leven. Ik wilde lotgenoten zien die de smart met me konden delen en vooral ook hints konden geven die als steuntje in de rug dienden. Dat bovenstaand geschreven werd VOORDAT ik heb boek 'Stoppen met Roken van Allen Carr gelezen had, moge duidelijk zijn)

Camel zonder filter:
Zie je de sloffen sigaretten op de achtergrond? Da's dus Camel zonder filter. "CAMEL cigarettes contain a blend of choice Turkish and American tobaccos to bring you full smoking satisfaction with CAMEL quality." Yeah yeah.. ughe ughe. Twee volle sloffen en 4 pakjes in de restantverpakking. 24 pakjes van 20 sigaretten per pakje en gekocht in Luxemburg. Ze liggen tijdens opmaak van deze pagina links van me op de kast terwijl ik niet meer rook sinds 16 september 2003. Het is vandaag 2 december 2003 dus ze liggen al 77 dagen te wachten op een nieuwe eigenaar. Interesse? 10 euro per slof! (eens handelaar..altijd handelaar:-)
Wat hoor je vaak zeggen: Stoppen met roken? Gooi vooral de sigaretten weg. Verwijder alle rookwaar uit huis om de verleiding niet meer te behoeven weerstaan. Nou, mag wezen maar ik zie het toch iets anders: als een sigaret binnen handbereik jou vandaag kan verleiden om er toch weer een op te steken zal jij bij gebrek aan die sigaret over een poos toch weer een nieuw pakje gaan kopen. Oftewel, je geest is in dat geval nog niet klaar om écht te stoppen. Of je lichaam klaar is om te stoppen? Hmm.. na 77 dagen heb ik het gevoel alsof het lichaam daar nooit klaar voor zal zijn. Ik hoop dat dit toch snel gaat veranderen. Van de andere kant, wat is 77 dagen op een verslaving die 40 jaar geduurd heeft? Maar het gezonde verstand zegt gelukkig inmiddels: blijf met je tengels van die doodskistnagels af. Zal ik ze toch maar weggooien? <g> 

Roken en sporten: 
Misschien had je op mijn site gelezen dat ik al bijna 20 jaar trim? Nee? Dan weet je het nu. Roadrunning op de weg en kortere afstanden op de baan. Ik kan de keren niet meer tellen dat men hoogst verbaasd vroeg: jij? Marathons rennen en toch nog roken? Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Ik zei dan altijd: beter roken en sporten dan roken alleen. Dat mag dan wel zo zijn maar het roken temperde natuurlijk behoorlijk de prestaties. Ook als roker kan je via intensieve training weliswaar uithoudingsvermogen opbouwen maar reken maar dat de nietroker het een stuk gemakkelijker heeft. Dat merk ik nu na 2,5 maanden rookvrij gelukkig ook. 
Ik heb een vergroot hart en had altijd best een grote longinhoud. Dit vooral omdat klarinet en saxofoon spelen vele jaren een deel van mijn beroep is geweest. Maar ja, als je dat beroep eenmaal aan de kapstok hangt en alleen nog maar Camel 'blaast', is het logisch dat de longinhoud weer afneemt. Ik realiseer me prima dat roken de oorzaak is, maar ja.. je vertikt het om er wat aan te doen, want je allergrootste vriend: DE SIGARET, wil je tenslotte niet missen. Pfffff. 

77 dagen:
Ik vond me na twee maanden rookvrij al een hele piet en dacht dat het grootste leed nu wel geleden was. Vandaag, na twee maanden en 17 dagen en een paar verdraaid moeilijke dagen achter de rug, moet ik toegeven beslist nog niet uit de gevarenzone te zijn. De geest heeft het lichaam momenteel redelijk onder controle maar oh wee als die geest een onverwachte dreun krijgt. Hopelijk dat mijn psychische stok achter de deur dan krachtig genoeg blijkt om niet weer naar een sigaret te grijpen. (31-12-03: wat een geluk dus dat ik later het boek van Allen Carr onder mijn neus kreeg)

De stok achter de deur:
Wat was eigenlijk mijn grootste drijfveer om te stoppen? Niet meer willen hoesten? Me gezonder willen voelen? Betere smaak? Geen gezeur meer van die lastige antiroker? Geen volle asbakken en gefrunnik meer met peuken in de auto? Geen knagende drang meer in vliegtuig, openbaar vervoer, openbare gelegenheden enz? Geen 1500 euro per jaar meer de lucht inblazen? Geen brandgaten meer? Nee, een verslaafde trotseert die ongemakken allemaal best hoor. Mijn grootste drijfveer was een astmatische bronchitis die alsmaar erger werd en uiteindelijk begin september ontaardde in dusdanige benauwdheidsaanvallen dat roken bijna zelfmoord zou zijn geweest. Als je echt denkt te gaan stikken dan wil je wel even stoppen met roken!! Maar wat als het lichaam na goede medicatie weer sterker wordt en het nicotineduiveltje weer aan je begint te knagen? Dán begint het echte afkickproces pas. Ik vind dan ook dat wat mij betreft er een paar weken van die 2,5 maanden afgetrokken moeten worden wil ik momenteel de eerste balans opmaken.

Wat is de beste manier om  te stoppen:
Geen idee! (dat schreef ik dus op 2 december) Ik denk n.l. dat het sowieso een zeer persoonlijke zaak is en van diverse factoren afhankelijk. Hoeveel rook je, hoe lang rook je al, welk karakter heb je, wat is de reden om te stoppen enz. Laat ik mijn vingers dus niet verbranden aan iets waar ik te weinig verstand van heb en waar anderen zelfs speciaal voor gestudeerd hebben. Ikzelf heb in elk geval voor de bepaald niet gemakkelijkste methode gekozen, n.l.
cold turkey. Oftewel stoppen puur op wilskracht zonder enig hulpmiddel. Geen kaugum, geen pleisters, geen acupunctuur, geen laser, geen boek van Carr, enz. Is cold turkey dan de beste manier? Ik weet het niet. Ik denk zelfs van niet.  Echter, als je bijna stikt vanwege zware ademnood en dat nooit meer wilt meemaken dan komt die wilskracht vanzelf. OK, maar moet een mens dan eerst bijv. astma of een hartinfarct krijgen om voldoende gemotiveerd te kunnen stoppen? Gelukkig niet en als het besluit om te stoppen niet ontstaat door ziekte, aandoeningen e.d  lijkt mij een serieuze poging met geschikte hulpmiddelen en professionele begeleiding waarschijnlijk toch de beste weg. Via onderstaande links naar sites over roken kan je er allerlei info over inwinnen. Mij plaatselijk te commercieel maar ja, wat wil je in 2003. Stoppen met roken is HOT bussiness geworden. Men belooft gouden bergen.... als je maar betaalt.
(29-12-03: Sinds ik het boek van Allen Carr heb gelezen pleit ik uiteraard voor dit boek)

Nu zie ik de man met de hamer:
'Achteraf bekeken viel het best mee'..... hoor ik onlangs weer een kennis tegen me zeggen. Iemand die twee weken langer is opgehouden dan ik. Grrrr... ik word hier opstandig van en wil zoiets eigenlijk niet horen. Tenslotte vond IK het achteraf bekeken moeilijk, zéér moeilijk en nog heb ik het moeilijk. Maarrr.. de eerste 7 a 10 dagen gingen best gemakkelijk. Allereerst omdat roken sowieso bijna onmogelijk was. Ik denk dat ik in zware hoestbuien uitgebarsten zou zijn als ik er een opgestoken had. En.. die zware astma-aanvallen in herinnering roepende, och.. dan laat je het roken vanzelf wel.
Maar dan.. een poosje later zegt het lichaam: heeh.. genoeg geweest die treiterij.. waar blijft de gebruikelijke dosis nicotine? Zo ziek dat je geen sigaret meer kan opsteken ben je toch niet meer? Gevolg: het lichaam gaat protesteren en je raakt in tweestrijd. Ik sliep slechter, werd nerveus, was snel geirriteerd en ondanks vele jaren sporten zonder noemenswaardige ziektes werd ik ineens hevig verkouden. Een verkoudheid die maar niet wilde overgaan en gepaard ging met alles wat het zoal met zich meebrengen kan. Keelpijn, pijn op de borst, hoesten, veel slijm, druk in de voorhoofdsholte, enz. Ik werd tevens best wel chagerijnig want ik had mijn dagelijkse vriend verloren en vond het leven eigenlijk helemaal niet zo leuk meer. Kortom, het punt is aangebroken wanneer de marathonloper zegt: nu zie ik de man met de hamer! Gelukkig blijken die verschijnselen tijdelijk want anders heb je inderdaad geen leven meer. (31-12-03: de echte waarheid omtrent de bijverschijnselen doorzag ik pas na het lezen van het boek van Allen Carr) 

En hoe zit het met de positieve effecten:
Ja, die zijn er in ruime mate en gelukkig maar. Ze geven je van tijd tot tijd een prima steun in de rug om niet weer in de fout te gaan.
1. Ten eerste merkte ik (misschien iets persoonlijks?) een extra gemakkelijke stoelgang. Het was al niet slecht maar nu: opstaan, wassen en vaak nog voor het ontbijt: hollekidee! En hoe zit het dan met die 'poepsigaret'? Blijkbaar dus niet meer nodig. 
2. Wat merkte ik nog meer: uiteraard geen rokershoest meer. Iets wat voorheen alsmaar erger werd. Tjonge, wat heb ik de laatste jaren afgeblaft!! Die hoest was ik eigenlijk de eerste week al kwijt. Althans de rokershoest. Ik hoest nu 's morgens en soms 's nachts nog wel even maar dat is niet relevant en is natuurlijk te wijten aan de astmatische bronchitis.  Maar ook dat wordt gelukkig steeds minder momenteel. (31-12-03: De hoest is nu volledig weg!!)
3. Gaat smaak- en reukvermogen er op vooruit? Reken maar. Alles proeft sterker en wat je lekker vond vind je nu nóg lekkerder. Maar het gemis van de sigaret wekt ook een extra hongergevoel op, althans bij mij. Het heeft tot gevolg dat ik meer naar tussendoortjes grijp dan vroeger. Ik grijp ook naar fruit maar dat blijkt niet voldoende. Als sporter dronk ik al regelmatig water. Nu drink ik bewust dus nog meer water. Het verdringt toch wel een beetje de honger en de drang naar nicotine wordt ook minder.
4. Een zeer belangrijk voordeel ervaar ik 's morgens. Als ik wakker word, voel me een stuk fitter en ben beter uitgeslapen. Je lekker voelen is uiteraard de drijfveer van veel dingen in je leven. Het verlangen naar die sigaret bevredigen door er een op te steken was ook zeer lekker. Ik vond het 40 jaar lang lekker!!  Maar de prijs die je er uiteindelijk voor betaalt is gewoonweg te hoog. (en dan heb ik het nog niet eens over de belachelijke prijs van een pakje tegenwoordig) 
5. Nog meer positiefs te melden? Natuurlijk. Mijn tandvlees is nooit te best geweest. Via een speciale behandeling wisten we het binnen de perken te houden maar ik merk nu duidelijk dat het niet meer roken een extra positieve uitwerking heeft. Je voelt het gewoon bij het tandenpoetsen. 
6. Ondanks de astmatische bronchitis merk ik op de goede dagen dat ik veel meer lucht heb gekregen. De astma kent zijn ups en downs maar ik heb dagen dat het sporten prima gaat en ik duidelijk profijt merk van rookvrije longen. Wie weet dat ik door niet te roken het astmatische duiveltje op den duur weet te verdrijven. Hopelijk hopelijk! In elk geval een extra stimulans om van de sigaret af te blijven!! (31-12-03: Ik heb weer lucht als een paard en -wellicht mede door het medicijn- totaal geen last van astma. Alleen koude buitenlucht ervaar ik als onprettig)

Klik HIER voor: Ik ben gestopt met roken DEEL 2: en hoe het verder gaat.

KLIK OP MIJ EN LEES OVER ALLEN CARR DIE BEWIJST HOE GEMAKKELIJK STOPPEN MET ROKEN IS!

Diverse links naar websites m.b.t. stoppen met roken:

www.allencarr.nl

http://www.stoppenmetroken.org

http://www.stoppenmetroken.nl/

http://www.greensite.org/stop/indexnl.html

http://stoppenmetroken.pagina.nl/

http://www.stivoro.nl/nieuw.html

http://www.stoppen-roken.com/

http://ik-stop-nu.nl/