STRIKE 1  STRIKE 2   STRIKE 3 (3 bowlingvideootjes geconverteerd van AVI +/- 2,5 Mb naar streaming WMV +/- 500 Kb)

1. Wat is Streaming Video:

Streaming Video is een techniek waarbij een videobestand op het Internet bekeken kan worden zonder dat dit bestand eerst helemaal gedownload behoeft te worden. De websitebezoeker kan al beginnen met kijken terwijl de rest van het bestand op de achtergrond wordt ingeladen. In de Browser zorgt een video player voor het streaming (stroomsgewijs) afspelen. Voorbeeld: je gaat kijken naar een video clip die 4 minuten duurt. De videoplayer download een klein stukje wat als buffer in de player wordt geplaatst en je kan na een paar seconden direct al beginnen te kijken. Tijdens kijken wordt iedere keer weer een nieuw stukje ingeladen en dat is net genoeg om de clip als aaneensluitende film te zien. Er zijn diverse toepassingsmogelijkheden maar ik beperk me op deze pagina tot het gebruik voor amateur-webmasters zoals ikzelf. 

Videobestanden zijn veelal zeer grote bestanden en het downloaden er van via telefoonmodem is dan ook zo goed als ondoenlijk. Met breedband (ADSL, kabel) ligt de zaak welliswaar anders maar dan nog zal bijv. een videoclip van 45 Mb zijn downloadtijd vergen... en op Intenet moet alles nu eenmaal snel tegenwoordig.

Er bestaan meerdere Video Players. Zo kennen we o.a. de Apple Quicktime Movieplayer, de Windows Media Player, de Real Time Player en de Macromedia Flash. Iedere player kent van huis uit zijn eigen bestandstype (extentie) maar de meesten weten ook wel raad met andere extensies. Niet alles echter is compatible maar daarover dadelijk meer. In elk geval kent Quicktime standaard zijn MOV bestand, de Media Player zijn WMV bestand en Real Networks zijn RM bestand. 

Een videobestand wordt pas streaming als verzending via een Streaming Server verloopt. Quicktime, Microsoft Media, Real Networks, allen kennen hun eigen Streaming Server die zorg draagt voor het behandelen en streamend verzenden van eigen bestandstype. Aangezien Microsoft voor compatibiliteit met haar Media Player de benodigde conversie-software gratis aanbiedt, het gemakkelijk te bedienen valt en de kwaliteit prima is, heb ik voor Video bestanden met extensie WMV gekozen. 

Heb je een digitale fotocamera waarmee met maken van (korte) filmpjes mogelijk is? Dan is het zaak om even te controleren welk bestandstype er gehanteerd wordt. Zo maakt mijn camera filmpjes met de extentie MOV terwijl een andere camera misschien MPEG  hanteert. Het rechtstreeks afspelen op eigen pc is meestal geen probleem. Na dubbelklik op het bestand zal de Player opstarten die aan het bestandstype gelinkt is en je kan de video bekijken. Nu is MOV toevallig een van de weinige bestandtypes die niet compatible is met de Windows Media Player. Je zal voor het afspelen ervan dus de Quicktime Player geinstalleerd moeten hebben. Deze is gratis te downloaden bij http://www.apple.com/quicktime/download/ 

2. Zelf streaming WMV video maken:

Stel, je hebt een digitale camera die *.mpeg filmpjes maakt en je wilt deze filmpjes vanaf je website streaming naar de bezoekers versturen. Je wilt tevens dat de filmpjes rechtstreeks via de Windows Media Player kunnen worden bekeken want deze player zit tenslotte standaard  in alle pc's waarbij Windows als Operating System (OS) wordt gebruikt. 
In dat geval zal je het MPEG filmpje moeten converteren naar de Windows Media extentie WMV. Tevens zal men aan de Media Streaming Server moeten laten weten dat het streaming verzonden moet worden. Dit kan allemaal gemakkelijk zonder dat hiervoor in de webpagina HTML-teksten ingebracht moeten worden. Ook vanwege dt gemak koos ik dus ook voor WMV. 

Om een MPEG bestand te converteren naar een WMV bestand heb je de Media Encoder nodig. Microsoft biedt deze encoder gratis aan. De meest recente Nederlandse versie, de Media Encoder 9 kan je downloaden via deze LINK
Eenmaal deze Media Encoder 9 geinstalleerd zal je ervaren dat het converteren eigenlijk kinderspel is. Desalniettemin zal ik mijn handelswijze hier even uitleggen. Weet jij het beter of heb je handige tips dan hoor ik die uiteraard graag van je:-) (donesteban@compuserve.com)


1. Sluit na opstarten van Media Encoder 9 het bovenliggende venster 'Nieuwe sessie' via Annuleren, kies voor Extra / Opties en verander 'Standaard indeling voor videobestanden' van NTSC naar PAL.
2. Klik op Bestand / Nieuw zodat het venster 'Nieuwe sessie' weer verschijnt en klik op Bestand converteren. (bevestigen via OK)
3. Zoek het Bronbestand op via 'Bladeren' en bekijk  bij 'Uitvoerbestand' of naam en lokatie waar het geconverteerde bestand geplaatst wordt naar tevredenheid is. Verander het desgewenst. Klik daarna op 'Volgende'. 
4. Klik in het volgende venster op 'Windows Media-server (stroomsgewijs)'. Je geeft hier de opdracht dat het streaming verzonden moet worden. Klik op 'Volgende'.
5. Plaats in het volgende venster bij 340 Kbps een vinkje en verwijder het vinkje bij 282 Kbps. (kijk voor nadere uitleg eerst even bij Bandbreedte) Klik weer op 'Volgende'.
6. Het volgende venster is optioneel. Je kunt gegevens vooor het bestand invullen maar mag het ook overslaan. Klik op 'Voltooien'. 

De Media Encoder begint nu te converteren waarbij de tijdsduur natuurlijk afhankelijk is van de grootte van het bestand en de snelheid van je processor. Eenmaal geconverteerd verschijnt er een venster van waaruit je het bestand direct kan bekijken en zal je het ook terugvinden op de lokatie waar je in punt 3 voor besloten had.
LET OP: de video zal nu niet streaming getoond worden. Hij staat tenslotte op je eigen harde schijf en er behoeft dus niets gedownload te worden. 
In feite ben je nu klaar en kan het video bestand geupload worden naar je website. Een bezoeker die op de link klikt die jij eraan gegeven hebt, zal de video nu streaming ontvangen en direct kunnen bekijken zonder dat het hele bestand eerst gedownload moet worden. Maar hierover nu de volgende uitleg:

Bandbreedte:
Aangezien jij niet weet met welke bandbreedte de bezoeker werkt, moet je voor het converteren dus een keuze maken die eigenlijk gebasseerd is op nattevingerwerk. Ik toon je even de mogelijkheden:

* 56 kbps (analoog)
* 64 kbps (ISDN)
* 128 kbps (2 x ISDN)
* 256 kbps (ADSL Lite)
* 512 kbps (langzame Kabel / ADSL. Bij KPN nu 768 KBit/s)
* 1024 kbps (snelle Kabel / snelle ADSL. Bij KPN nu 1536 KBit/s)

Aangezien kabel en ADSL enorm in populariteit toenemen maar je niet precies weet wt men nu in huis heeft gehaald, koos ik bij breedband dus voor 340 kbps. Mijn testjes hebben uitgewezen dat het resulteert in prima kwaliteit, ook al zouden snelle Kabel en ADSL Internetters met hogere waarden toebedeeld kunnen worden. LET OP: ADSL Lite kent dus een lagere 'verbrandingssnelheid' dan 340 kbps. Hierdoor zal het streaming effect gaan haperen. Wil je ook ADSL light bezitters plezieren met echte streaming video zal je dus voor een verbrandingssnelheid van 256 kbps -of liever nog iets lager- moeten kiezen. Dit gaat uiteraard ten koste van de kwaliteit.  Willen we echter ook de Internetter plezieren die inbelt via analoog modem, zullen we er een apart bestand in 56 kbps voor moeten converteren en die ook op de site plaatsen. Dit wordt dan meestal een videoschermpje van 192 x 144 wat we in de volksmond het 'postzegelformaat' noemen. 

Als een gestreamd filmpje van het bestandstype WMV bekeken is, zal er bij herstart niet meer gebufferd worden maar speelt het filmpje af vanuit de cache 'Tijdelijke Internet Bestanden' op je eigen harde schijf. (ik ga er dus even vanuit dat we de Windows Internet Explorer (IE) als browser hanteren) Wil je -eventueel als test- dat er weer opnieuw gebufferd wordt, dien je dus eerst je 'Tijdelijke Internet Bestanden' te verwijderen. Klik in IE op Extra / Internet-opties en klik in tabblad Algemeen op de knop 'Bestanden verwijderen'. Nu zal het bestand opnieuw gebufferd worden vr afspelen. Quick Time MOV converteren:

Ik kom nog even terug op het bestandstype MOV. De Windows Media Encoder converteert allerlei bestandstypes maar gn MOV. Wat nu? De Canopus Procoder doet dat wel. Klik HIER om even een kijkje te nemen op de downloadsite.  
Je vindt een programma van 699 Engelse ponden iets te prijzig om te hobbyen? Dacht ik al;-) Ga naar http://winmpg.com waar je WinMPG Video Convert kan downloaden. Deze converter is shareware. WinMPG Video Convert converteert je MOV bestand naar een AVI bestand welke je dan weer met de Media Encoder kunt converteren naar een WMV bestand. WinMPG Video Convert is eenvoudig te bedienen maar alleen in Engelse versie verkrijgbaar. Zie links de vensters die in beeld verschijnen als je voor 'Convert' kiest. Je plaatst naast Input File het MOV bestand en automatisch verschijnt bij Output File bestandstype AVI. Je klikt op Convert en de conversie start. Als je niets veranderd hebt, kan je het geconverteerde bestand later terugvinden op dezelfde lokatie als waar het MOV bestand stond. Kortom, gemakkelijk en een Nederlandse versie is in principe dus overbodig. 


3. Voorbeelden in de praktijk:
 
Onderstaand wat filmpjes, een van mezelf en de anderen aangereikt of gedownload. Het betreffen allemaal filmpjes die orgineel een ander bestandstype dan WMV hadden en zijn geconverteerd naar *.wmv met ongeveer de bandbreedte die erbij vermeld staat. Bekijk zelf eens het resultaat en leer eruit hoe jezelf te werk zou willen gaan. 

Ik begin met een kort filmpje zonder geluid gemaakt met mijn Olympus C300. Zoals reeds gezegd, qua fotos ben ik zeer tevreden over de C300 maar ik denk dat we t.a.v. video het als een aardigheidje inclusief moeten zien.

1

Hier het orgineel als MOV bestand. Je zal dus de Quick Time Player geinstalleerd moeten hebben om het te bekijken. Het is niet streaming dus eerst downloaden.  Bestandsgrootte 4575 Kb dus bel je in via telefoon? Sla hem dan maar over. 

2

Hier nu als streaming WMV 52K voor analoog modem. Rechtstreeks geconverteerd van MOV naar WMV met de Canopus Procoder. Bestandsgrootte 276 Kb en uiteraard 'postzegelformaat'. Gezien de zware compressie vind ik het resultaat acceptabel maar het beeld komt wat schokkend over. 

3

Hier als streaming WMV 496K voor breedband. Ook weer rechtstreeks geconverteerd van MOV naar WMV met de Canopus Procoder. Bestandsgrootte 2233 Kb. De beeldkwalteit is OK maar wederom bevalt me het schokken minder. 

4

Hier als streaming WMV 300K. Nu van MOV naar AVI met WinMPG Video Convert en daarna van AVI naar WMV met de Media Encoder. Bestandsgrootte 573 Kb. Het aantal pixels is beduidend minder geworden en het beeld is daarom minder scherp. Maar het vloeit wel veel beter zonder schokken. 

5

Als laatste: streaming WMV 45K. Wederom van MOV naar AVI en dan naar WMV. Bestandsgrootte 104 Kb. Ook deze vloeit beter dan de WMV 56K als tweede voorbeeld maar is dus weer minder scherp vanwege het aantal verminderde pixels. 

Ik heb met de Media Encoder ook nog eens geconverteerd via NTSC i.p.v. PAL  waardoor het aantal beeldjes per seconde iets hoger ligt maar het kwaliteitsverschil is m.i. te verwaarlozen. Ik kies dus mede voor PAL om zo zuinig mogelijk om te springen met de kb-tjes.
Doordat we met WinMPG Video Convert 2 keer converteren en dus ook 2 keer comprimeren, is de beeldkwaliteit minder dan van MOV naar WMV via Canopus. Echter het horten en stoten beeld stoort me en dat is bij WinMPG Video Convert (shareware dus) niet het geval. (tussen twee haakjes, iets minder pc en meer trimmen op de baan is zo gek nog niet;-)

Onderstaande filmpjes (met geluid) zijn gemaakt met een Olympus camera in de hogere prijsklasse. (niet de mijne dus) De beeldkwaliteit is na wmv-conversie met de Media Encoder in 348 kbps m.i. prima gebleven. In 56 kbps conversie is het ook acceptabel maar natuurlijk niet te vergelijken met de 348-kwaliteit. Bekijk ze eens. Klik op 56 voor de versie analoog modem en op 348 voor de breedbandversie.

leaving gate

56    348

speedy

56    348

jetski

56    348

I like it!

56    348

port

56    348

leaving plane

56    348

skydiver

56    348

 


Wil je verdere informatie over het fenomeen Streaming Video dan is de volgende site beslist een aanrader: 
http://www.fthink.nl/pages/artikels/artikel00.html

Zie ook:

www.surfnet.nl (de site bij uitstek als je het fenomeen streaming video tot op de bodem wilt uitzoeken)
www.omroep.nl (streaming TV programma's: Journaal, achtergronden, nieuwtjes etc.)
www.real.com (de Real Networks site)
http://streamingmedia.pagina.nl/
(startpagina met alles op gebied van streamingmedia)
 

Video's van honderden artiesten zoals Celine Dion, Enya, ABBA, Madonna, Marco Borsato, U2, Elton John, Enigma, Elvis Presley enz. enz. via You Tube.

 

http://streaming.vtm.be/VTM/opzoeknaarmaria/Video/STUNT_MARIA_FINAL_EXPORT.wmv

VOCAPEOPLE