©

SPYBOT SEARCH & DISTROY STARTERSUITLEG, TIPS EN TRUCS

Sinds eind 2004 bestaat HITMAN PRO:  een bundeling spywareprogramma's waar ook Spybot S&D toe behoort. Klik HITMAN PRO voor meer info 

STARTERSUITLEG
SPYBOT S&D AUTOMATISEREN
TWEE SPYBOTS IN EEN
VEELGESTELDE VRAGEN
UITLEG SPYWARETERMEN
WAT ZEGT DE VAKPERS
WETENSWAARDIGHEDEN

Had je Spybot S&D al gedownload? Zo niet dan kan dat alsnog HIER.

(sinds medio 2005 download je versie 1.4)

Ga daarna naar Tweekers.net alwaar men een prima startersuitleg toont om Spybot S&D te installeren en ermee van start te gaan. Kom daarna terug naar deze pagina dan gaan we hier verder met tips en trucs. (Op dezelfde Tweekers pagina staat trouwens ook nog een uitleg over HiJackThis)

Als we kiezen voor de geavanceerde mode zien we dus het startvenster zoals onderstaand Afbeelding 1.
Klik op START | (Alle) Programma's | wijs aan Spybot - Search & Distroy en klik op Spybot S&D. (advanced mode)


AFBEELDING 1

 TIP: SPYBOT S&D automatiseren werkt een stuk gemakkelijker!

1. Klik met de rechter muisknop op het SS&D pictogram en klik op Snelkoppeling maken.
2. Geef het tweede verkregen pictogram de naam Spybot-S&D (automatic) o.i.d. (afb. 2)
3. Klik met de rechter muisknop op het nieuwe pictogram en kies voor Eigenschappen.
    Als Doel zal er staan: "C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SpybotSD.exe"
4. Laat de aanhalingstekens staan en type achter het tweede aanhalingsteken:
    /autocheck /autofix /autoclose /spywareonly /autoimmunize 
    LET OP: voor iedere nieuwe slash staat een spatie!! Ook na exe".

AFBEELDING 2


Als je nu op het nieuwe pictogram dubbelklikt zal SS&D automatisch opstarten en zie je een venster conform afbeelding 3. De pc wordt nu onderzocht op de aanwezigheid van spyware. Mocht er spyware gevonden worden, ruimt SS&D het automatisch op en het programma zal daarna vanzelf weer afsluiten.
Je zou de automatisering ook in je taakplanner kunnen zetten zodat SD&D iedere avond of nacht het klusje klaart. (tenminste als je tot de groep pc-bezitters behoort die de pc aan laat staan en de taakplanner gebruiken)

AFBEELDING 3

 


ONDERHOUD: We moeten natuurlijk net als bij de virusscanner van tijd tot tijd nieuwe updates downloaden. Voor nieuwe updates dubbelklikken we op het normale SD&D pictogram. Ook dit zou je met de switch /autoupdate kunnen automatiseren maar de downloadsites zijn niet altijd even goed bereikbaar. Misschien beter om dit maar handmatig te blijven doen.

TIP: Standaards haal je de updates op van UniDo (Europe) Safer-Networking of EON (Australia) zou echter stabieler zijn. Rechts een stukje screenshot van het venster waar dit te kiezen valt. Dit venster verschijnt automatisch als je op de knop 'Zoek naar updates' klikt.

Resumerend: met het extra pictogram hebben we in feite dus twee Spybots S&D. Een die je zelf start, de updates mee ophaalt en waarin je de gevonden spyware kan bekijken en een tweede geautomatiseerde versie voor het 'snelle' werk of voor in de taakplanner.

 

AFBEELDING 4

 

Klik in het SD&D startvenster (afbeelding 1) op Instellingen en daarna linksboven onder de NL vlag weer op Instellingen. Je ziet nu het Instellingenvenster met de defaultinstellingen. (begininstellingen) Verander deze instellingen in onderstaand voorbeeld.
 

AFBEELDING 5


 
FAQ's: Klik voor de veel gestelde vragen (en antwoorden) op: FAQ's. Let op: de vragen zijn welliswaar in het Engels maar de antwoorden tóch in het Nederlands.

Uitleg over spywaretermen (Nederlands) vind je HIER
 
Wat zegt de vakpers over Spybot S&D?: http://www.safer-networking.org/index.php?page=press en http://reviews.cnet.com/4505-3514_7-20848563.html?tag=rev (ENGELSTALIG)
 
Forums over computerbeveliging (ook een spybot forum): http://forums.net-integration.net/

Tot slot nog een paar wetenswaardigheden:
1. Er zit een redelijk goede helpfunctie in SS&D
2. Een ingebouwde opt-out lijst. (Menu Online, Opt out)
3. Een ingebouwde link naar de Spybot site met het laatste nieuws (Menu Online, Nieuws)
4. Een ingebouwde lijst met een aantal veelvoorkomende spyware programma's, hun eigenschappen, wat ze uitspoken en verdere info. (Menu Info & Licientie, Productinfo)
5. Last but not least: via Menu Info en Licentie, Donaties kan je Patrick Michael Kolla plezieren met de donatie van een paar euro's voor zijn uitstekend gratis programma!!

(met dank aan Michel Uphoff voor hints en tips)

REAGEER IN DON'S FORUM