WAT IS MIDI:

MUSIC

(laatst bijgewerkt 13-02-04)

WAT IS MIDI: MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface en via een computer is het in feite  de communicatie tussen de wavetable (128 vaste geluiden) van je geluidskaart en een midibestand.

De geluidskwaliteit van een midibestand is zéér afhankelijk van de kwaliteit van je geluidskaart.  Het midibestand (Rocking) b.v. wat je nu op de achtergrond hoort, is een Yamaha demosong die eigenlijk pas écht uit de verf komt als je een moderne Yamaha geluidchip op je kaart zou hebben.... OF dit softwarematig  hebt toegevoegd aan je geluidskaart. Ja, ook dat kan. Dadelijk meer hierover.

Een midibestand kan natuurlijk nooit zo authentiek klinken als een orginele audiosong in b.v. wave- of mp3 formaat. Het is tenslotte geen orginele digitale opname maar het aanspreken van de wavetable van  je geluidskaart. Zangpartijen zijn dan ook onmogelijk en worden vervangen door instrumenten. (soms zeer verdienstelijk, soms matig, maar soms ook ronduit slecht)

Toch is en blijft MIDI razend populair en dat om meerdere redenen:
1) Het zijn in verhouding kleine bestanden, makkelijk te downloaden en met goede geluidskaart en afspeelapparatuur kan het akelig echt klinken.
2) Midibestanden lenen zich uitstekend om als achtergrondmuziek te gebruiken  in Homepages. Ook al omdat de homepage-bezoeker niet al te lang behoeft te wachten voordat het bestand is ingeladen en hoorbaar wordt. 
3) Midibestanden laten zich makkelijk bewerken en menige hobbyist is er dan ook creatief mee bezig of maakt zelfs eigen midicomposities.

Ik heb mijn geluidskaart opgewaardeerd met de Yamaha S-YXG 50 softsynth. Nu klonk mijn kaart toch al niet slecht maar na opwaardering met de Yamaha software was ik zeer verrast over de geluidsverbetering. Ook jouw geluidskaart, ongeacht de kwaliteit, kan je er mee  opwaarderen tot een professionele geluidsbron. 


De S-YXG 50 is een software-module die je als 90 dagen trialversie (dus 90 dagen gratis) kan downloaden op de Engelse Yamaha Musical Instruments site. Via telefoonmodem downloaden is het een pittige file van ongeveer 6 Mb  maar meer dan de moeite waard.

(
http://www.yamaha.co.uk/xg/html/midplug/m_mid8.htm)

De module is inmiddels ook Windows XP compatible. Zie onderstaand de bijgeleverde mixer:

Hier nu drie Yamaha-demo's die je kan beluisteren en/of downloaden:

pop31xg.mid    Ambient.mid    Jive_xg.mid

Klik HIER om alle midifiles te beluisteren en/of te downloaden welken zich op de gehele homepage bevinden!!

Zoek je een bepaalde midifile? Klik op het logo en vul de titel in!!REAGEER IN DON'S FORUM