Fietsroute El  Camino Natural de la Muga deel 1

Wil je eens een sportieve fietstocht maken door het mooie achterland van de Alt Empordá naar Pont de Molins of nog verder naar het stuwmeer van Boadella d'Empordá? Dan is de volledig bewegwijzerde fietsroute genaamd El Camino Natural de la Muga een aanrader. Deze route loopt van het strand van Ampuriabrava naar Pont de Molins, Boadella d'Emporda en eindigt in Sant LLorenç de la Muga.  Naar Pont de Molins heen en terug zijn ongeveer  45 km. De tocht die ik hier beschrijf, gaat tot het stuwmeer van Boadella en heeft heen en terug een totale lengte van ongeveer 70 km. Print deze beschrijving uit en neem het mee. Het zal je helpen bij twijfelgevallen. TIP:  klik op HIER om de beschrijving te openen zonder navigatiebalken.   Kies nu voor afdrukvoorbeeld en stel 80% in om alles correct over 5 paginas verdeeld uitgeprint te krijgen.

De trip leidt hoofdzakelijk over onverharde paden door landerijen en ongerepte natuur. Tot Pont de Molins is het allemaal makkelijk  begaanbaar met een gewone fiets. Met goede fietsbanden is het hele traject prima te doen maar tussen Pont de Molins en het stuwmeer Boadella d'Emporda moet je rekening houden met een paar kilometer smal bospad en een paar trappen waar je de fiets even zal moeten dragen. Tevens krijg je vlak voor het stuwmeer nog een paar klimmetjes te verwerken.
Tot Pont de Molins is alles zo goed als vlak maar op enkele korte stukjes kan het een beetje hobbelig zijn of is de split nog niet helemaal aangewalst. (eind juni 2011) Als je dat voor lief neemt is deze trip beslist een aanrader. Neem water, een banaan en je fototoestel mee.

ROUTE:


 
Officieel begint de route aan het strand van Ampuriabrava op het rood geasfalteerde fietspad direct naast de plek waar de rivier de Muga in zee stroomt. (zie eerste foto) Maar je kan op verschillende punten 'inhaken'.

 

 

 

 


 

 


 

Hier zijn we een kilometertje verder. links van het kantoor van watermaatschappij Aqualia en links van het picknickterrein. Hier zou je kunnen inhaken als '2e opstapplaats'.
Fiets het pad halverwege naar boven en neem het dalende pad naar rechts naar beneden.

 

 

 

 

 


 


 

Eerste weg rechts leidt naar het houten bruggetje over de rivier de Muga. Je benut echter zoals al gezegd het dalende pad, rijdt onder het houten bruggetje door en zit nu op de juiste route.
Vervolg dit pad en je fietst na een poos twee keer onder een brug door.
Alsmaar rechtdoor blijven rijden totdat je Castello D'Empuries  rechts van je hebt liggen. Let op de bewegwijzering Camino Natural de la Muga.

 

 

 

 


 


 

 

Je passeert een bron links van een pleintje en vervolgt het pad naar rechts. Je passeert nu het kerkhof van Castello D'Empuries aan je linkerhand en ziet daarna op de linkermuur op de hoek twee kleine wegwijzers van de Camino Natural de la Muga. (zie foto) Ga hier links. De straat heet Carrer Fortiá.

 


 

 

 

 


 

Volg de kleine rode bordjes Camino Natural de la Muga en rijd de rotonde bijna helemaal rond. Benut links de onverharde weg richting Vilanova de la Muga. Rechts staan informatieborden over de fietsroute en links staat een rode richtingaanwijzer richting Vilanova de la Muga. Concentreer je op dit soort wegwijzers.

 
Vanaf nu heeft het weinig zin om nog veel aanwijzingen te geven. De route is voor de rest volledig bewegwijzerd met rode borden. Houd vanaf nu Pont de Molins als referentie aan.

 

 

 

 

 
Het rode bord rechts van het pad kom je vaker tegen en helpt je soms als bevestiging dat je nog altijd op de goede route zit.

Op een punt waar je onder een autoweg doorrijdt en werkzaamheden aan de gang zijn (juni 2011) ontbreekt volgens mij een wegwijzer. Laat je niet in verwarring brengen, blijf het (brede) pad volgen en uiteindelijk bereik je links van de weg weer een rode wegwijzer.


 

Op deze plek  -je bent nu bijna in het oude centrum van Pont de Molins- moet je even 'klunen'. Hier draag je de fiets de trap op en volg je een smal pad totdat je in Pont de Molins bent. Direct boven aan het pad gaat misschien links tegen een hek een hond springen en blaffen. Niet schrikken dus:-) Op de verharde weg in het dorp vind je direct links een klein supermarktje voor het geval het water en je banaan al op is;-) . Tijdens siesta-tijd zijn ze helaas gesloten.  Wil je niet meer dan 45 km fietsen? Kies dan nu de terugweg. Zo niet ga dan verder naar Boadella. In het dorp volg je de kleine bordjes Cami Natural de la Muga op de hoeken van de straat tegen de muur totdat de bewegwijzering weer groot wordt.

Besluit je huiswaarts te keren? Fiets dan de route in omgekeerde volgorde.
Wil je echter de rivier de Muga op zijn mooist zien o.a. in prachtige beboste natuur, ga dan verder met El Camino Natural de la Muga deel 2. Het wordt tevens een stuk avontuurlijker fietsen.

Fietsroute El Camino Natural de la Muga deel 2
 

Door Pont de Molins fietsende let je op kleine muurwegwijzers zoals het voorbeeld links op de foto. Eenmaal weer fietsende op de onverharde route rijd je onder een hoge smalle brug door speciaal gemaakt voor de AVE. (hoge snelheidstrein)

 


 
Deze foto toont aan dat er wel eens afgestapt moet worden om een stukje te voet te gaan. Hier valt het best mee maar er komen ook stukken waar de keien niet zo mooi liggen.

 

 

 
 

 
Zou je op dit punt aangekomen even genoeg hebben van fietsen over onverhard, steek dan de weg niet schuin over om de onverharde route te vervolgen maar blijf op de asfaltweg naar rechts. Volg de richtingaanwijzers naar Boadella en kies uiteindelijk voor  PANTO DE BOADELLA. Je fietst nu naar het grote stuwmeer van Boadella. Je krijgt op de asfaltweg nog een paar flinke klimmetjes voor de kiezen.
Het stuwmeer is het eindstation van mijn beschrijving. Je kan echter ook de wegwijzers Sant Llorenç de la Muga blijven volgen. Na 7 km heb je dan het échte eindpunt bereikt en heb je de hele route Camino Natural de la Muga gereden.
 
 
Had je besloten onverhard te blijven rijden? Dan komt na een grote waterval vrij snel dit huis in zicht en zal je misschien denken: en nu zitten we verkeerd. NIET dus. Benut links van dit huis te voet een smal paadje door het groen om uiteindelijk uit te komen bij het bruggetje op de volgende foto getoond. Niet rechts het huis passeren. Achter het huis lag tijdens mijn tocht een waakhond aan een lange lijn.

Bereid je nu voor op een aantal kilometers grillig traject!
Ja, op de metalen trap zal je de fiets even moeten dragen.
  

Welke route je richting Boadella ook genomen hebt, je hebt uiteindelijk de stuwdam in zicht als onrienteringspunt. Tijdens de klim links van de stuwdam  passeer je gesloten slagbomen waar je de fiets te voet langs leidt. Uiteindelijk bereik je bij een slagboom het punt waar je rechtdoor kiest voor Sant Llorenç (ik dacht nog 7,5 km te gaan) óf naar rechts achter de slagboom naar de stuwdam. Ik kies voor de stuwdam want dat is mijn eindstation. Wie weet dat ik nog eens naar Sant Llorenç fiets. Als jij het doet en het is de moeite waard, laat me het weten. :-) De weg over de stuwdam biedt een mooie uitkijk over het meer. Kies nu de terugweg naar huis via de asfaltweg naar Boadella of draai om en fiets de Camino Natural de la Muga in omgekeerde richting. Neem je asfalt terug naar Boadella? Je kunt dan na een paar km asfalt alsnog besluiten weer onverhard te gaan via de rode wegwijzers. Dit wijst zich onderweg vanzelf uit. Laat je niet afschrikken als je de fiets een keer moet duwen. Het zijn altijd maar korte stukjes.

VEEL PLEZIER MET DEZE ROUTE
Heb je aanvullingen waarmee je denkt deze beschrijving te kunnen verbeteren? Laat het svp weten.
Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino